*مقاله جامع عایق های الکتریسیته برق بصورت رنگ و کفپوش بصورت رنگ جهت پوشش تابلوها ، ترانسفورماتور ،مقره،کف اتاق برق، سیم پیچهای و…*

توجه : قبل از مطالعه مقاله چنانچه نیاز به مشاوره یا خرید بهترین عایق های الکتریسیته میتوانید با شماره های 09128349072 یا
09127606716
تماس و یا به سایت زیر مراجعه نمایید
nano2000.com
nanomeli.com

انواع عایق الکتریکی

عایق الکتریکی در سیستم‌های الکتریکی استفاده می‌شود. انواع عایق‌ الکتریکی شامل دو دسته هستند:
✅عایق مواد رسانا (هادی): مواد رسانا می‌توانند جریان برق را به خوبی هدایت کنند. در مقابل مواد عایق قابلیت هدایت جریان الکتریسیته را ندارد. به همین دلیل روی مواد رسانا پوششی از مواد عایق قرار می‌دهند تا ضمن بالا رفتن امنیت آن، کاربر به راحتی با آن کار کند و در تماس با سایر تجهیزات رسانا جریان منتقل نشود. مانند انواع سیم و کابل که دارای پوششی از عایق پی وی سی هستند.
✅مواد عایق: مواد عایق اجازه عبور جریان را نمی‌دهند اما در عمل مقدار کمی‌از جریان را عبور می‌دهند. لذا جریان عبور کننده از عایق شامل جریان شار حازنی، جریان پلاریزاسیون و جریان نشتی سطحی و نشتی داخلی است.
 
🔶عایق الکتریکی از نظر شکل ظاهری به سه صورت تقسیم می‌شوند:
✅جامد: نمونه ای بارز از این عایق‌ها عایق پی وی سی است.
✅مایع: از نمونه عایق‌های مایع می‌توان به روغن موجود در ترانس اشاره نمود.
✅گاز: از عایق‌های گاز می‌توان به گاز SF6 اشاره نمود.

عایق الکتریکی چیست

در سیستم‌های الکتریکی عایق به ماده‌ای گفته می‌شود که از انتقال حرارت و جریان الکتریکی از یک محیط به محیط دیگر جلوگیری می‌کند. عایق‌ها معمولا بین دو ماده قرار می‌گیرند یا به عنوان پوشش روی مواد کشیده می‌شود. عایق‌ها دارای ویژگی‌هایی مانند:
میزان تحمل فشار
میزان تحمل دما
ابعاد و اندازه
کیفیت
هستند. عایق‌ها انواع مختلف دارند و بسته به کاربرد انتخاب می‌شود. عایق در واقع مهم‌ترین عامل برای جدا کردن مواد رسانا و نیمه رسانا است. مقاومت الکتریکی مواد عایق بیش تر از مواد رسانا و نیمه رسانا است. سیم و کابل‌های الکتریکی برق دارای پوششی هستند که به عنوان عایق عمل می‌کند. این سیم‌ها عایق دار نامیده می‌شوند. برای کف زمین هم عایق‌هایی در نظر گرفته می‌شوند. این عایق‌ها به عنوان کف پوش خوانده می‌شوند و می‌توانند زمین را نسبت به جریان الکتریکی عایق نمایند.
با کمک عایق‌های الکتریکی امنیت محیط افزایش می‌یابد و کاربران می‌توانند در محیط‌های کار با برق با امنیت بیشتر کار کنند. همچنین عایق‌ها امنیت سیستم‌ها و تجهیزات الکترونیکی را افزایش می‌دهند. از تماس و ایجاد اتصال میان دو رسانا جلوگیری می‌کنند. یک نمونه بارز و بسیار مهم اتصال کوتاه است. در صورتی که عایق دو سیم و کابل از بین برود و یا پاره شود،‌ هادی آن دو به یکدیگر متصل می‌شوند و باعث رخ دادن پدیده اتصال کوتاه یا به اصطلاح جرقه می‌شود. اتصال کوتاه عامل آتش سوزی نیز خواهد بود.

سیم و کابل

کابل آلومینیوم

کاربرد انواع عایق الکتریکی

نوار کپتون

نوا کپتون از جمله عایق‌هایی است که در تهیه و ساختقطعات الکتریکی به کار می‌رود. وظیفه پوشش و ایمن سازی موقتی را بر عهده دارد. این عایق دارای پایداری دما است و از مقاومت الکتریکی فوق العاده ای برخوردار است.  عایق مناسبی برای قطعات الکترونیکی حساس و شکننده است. مثاومت حرارتی آن به 500 درجه سانتی گراد می‌رسد. در یک سمت نوار کپتون از چسب سیلیکوتی استفاده می‌شود. این چسب باعث افزایش مقامت نوار کپتون تا 600 درجه سانتی گراد می‌شود. از این نوار برای پوشش موقت در مقابل گرد و غبار استفاده می‌شود. این نوار دارای ظریب اطکاک کمی‌است و برای عملیات روانکاری گزینه خوبی است. نوار کپتون از پلی ایمید تشکیل شده است.

نوار میکا

میکا در واقع یک ماده طبیعی است که سطح کاملا صاف و شفاف دارد. این ماده متشکل از سیلیکات، آلومینیوم، پتاسیم و منگنز و آب و آهن است. میکا یکی از بهترین و مناسب‌ترین عایق‌های الکتریکی به شمار می‌رود. تحمل دمایی آن بیش از 1200 درجه سانتی گراد است.
نوار میکا دارای قدرت دی الکتریک بالا و اتلاف الکتریکی بسیار کم است. از نوار میکا برای کابل‌های کنترل و کابل‌های ابزار دقیق و کابل‌های ثبت سیگنال استفاده می‌شود. این نوار از کیفیت بالایی برخوردار است و می‌تواند امنیت را به خوبی ایجاد کند. در شرایطی که با آتش سوزی و حرارت بالا مواجه شوید می‌تواند تا 1200 درجه مقاومت خوبی داشته باشد. به همین دلیل در مواردی مانند تاسیسات صنعتی، بیمارستان‌ها و سکوهای نفتی از این عایق استفاده می‌شود.
عایق نوار میکا دارای انعطاف پذیری بالایی است و می‌تواند در مقابل فشار و شعله آتش کاملا مقاوم باشد. در مقابل شوک الکتریکی، لرزش و اب نیز مقاومت فوق العاده ای دارد. این نوار بدون‌هالوژن و گاز سمی‌و آزبست می‌باشد. از کاربرد‌های آن می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:
🔹عایق کاری در کابل برق
🔹عایق کاری برای ژنراتورها
🔹قابل استفاده در ایستگاه‌های برق
🔹قابل استفاده در مراکز مخابراتی
🔹قابل استفاده در کشتی‌ها
🔹قابل استفاده در واحد‌های هوافضا

سیم و کابل تسلا

عوامل موثر بر عملکرد و طول عمر عایق الکتریکی

مواد عایق از نظر شکل ظاهری و ساختاری دارای تنوع بالایی هستند. به همین دلیل هر یک دارای ویژگی‌ها و قابلیت‌های مختص به خود است. از جمله عوامل موثر بر عملکرد و طول عمر عایق الکتریکی می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:
✅استفاده درست و صحیح: هر عایق دارای ویژگی‌های خاص خود است. استفاده صحیح و درست شامل به کار گیری عایق در شرایط محیطی متناسب با ویژگی‌های عایق است. قرار دادن عایق در دما و فشار بیشتر از آستانه آن باعث خرابی و کاهش طول عمر مفید عایق می‌شود. حتی ممکن است عایق به درستی عمل نکند و موجب بروز خسارت‌هایی شود.
✅فشار‌های الکتریکی: فشار الکتریکی وارد بر عایق باید متناسب با آستانه تحمل عایق باشد.
✅آسیب‌های مکانیکی: آسیب‌های مکانیکی شامل ضربه، لرزش و کشیدگی است. تا حد امکان سعی کنید آسیب‌های مکانیکی به عایق الکتریکی بسیار کم باشد.
✅مواد شیمیایی: برخی عایق‌ها نسبت به مواد شیمیایی مقام هستند و برخی مقاوم نیستند. به همین دلیل سعی کنید مواد شیمایی هیچ گونه برخورد و تماسی با عایق‌ها نداشته باشند.
✅رطوبت: تا حد امکان عایق‌ها دور از رطوبت باشند و در جای خشک قرار بگیرند. رطوبت از جمله عواملی است که تاثر منفی بر عملکرد و طول عمر عایق الکتریکی دارد.
✅دما: دما از مهم‌ترین علل موثر بر عملکرد و طول عمر عایق الکتریکی است. عایق‌ها می‌توانند تا دمای خاصی را تحمل کنند. بنابراین اگر دما بیشتر شود عایق ذوب شده و یا مقاومت خود را از دست می‌دهد.

تابلوهای برق

معمولاً در نیروگاه‌ها، پتروشیمی‌ها، پروژه‌های قطارهای شهری، صنایع تولیدی و یا زیرساختی، تابلو برق‌هایی مورد نیاز هستند که در کنار مقرون به صرفه بودن، ایمنی و امنیت مناسبی نیز داشته باشند. تابلو برقی که در چنین مواردی مورد استفاده برق‌کاران و متخصصین صنعت برق قرار می‌گیرد، تابلو برق AIS نامیده می‌شود. AIS مخفف واژه Air Insulated Switchgear است که معنای عایق بندی شده با هوا را دارد.
شاید این سؤال برای شما پیش آید که عایق هوا در این تابلو برق به چه منظوری استفاده می‌شود؟ در محیط اطراف این تابلو برق‌ها، در محدوده ولتاژ ۱۱ الی ۳۶ کیلو ولت، عایق هوا استفاده می‌شود و تمامی تجهیزات اصلی مدار در این تابلو برق در یک محیط گازی طراحی و جاسازی شده‌اند. در واقع تابلو برق عایق هوا از چند واحد جدا از هم تشکیل شده است که در مجموع در کنار یکدیگر هدف واحدی را دنبال می‌کنند. در صورتی که علاقه‌مند هستید اطلاعات مفیدی را در رابطه با تابلو برق AIS کسب کنید، بهتر است با ما همراه باشید تا به بررسی این تابلو برق‌ها و کاربردهای اصلی آن بپردازیم.

منظور از تابلو برق AIS چیست؟

بسیاری از تابلو برق‌هایی که در صنعت و تاسیسات استفاده می‌شوند، از هوا به منظور عایق سازی رسانه‌های برق کمک می‌گیرند. چنین تابلوهایی اصطلاحاً تابلو برق عایق هوا نامیده می‌شوند. تابلوهای برق عایق هوا، دارای ترانسفورماتورهای قدرتی هستند که نقش مهمی در مورد قابلیت اطمینان سیستم توزیع بر عهده دارند. اگر به نام این تابلو توجه کنید، به کاربرد و عملکرد اصلی آن پی می‌برید.
این تابلو از هوا به منظور عایق کردن بخش‌های مختلف پست استفاده می‌کند. تابلوهای عایق هوا فضای کمتری را اشغال می‌کنند و بخش بزرگی از نیازهای روز فعلی را برطرف می‌کنند. این تابلو برق‌ها ویژگی‌های جذابی دارند که آن‌ها را در بین فعالان صنعت برق به دستگاه پرطرفدار تبدیل کرده است. از جمله این ویژگی‌ها می‌توان به سازگار بودن آن‌ها با تنظیمات و مقرون به صرفه بودنشان اشاره کرد.

ویژگی‌های مهم تابلو برق عایق هوا چیست؟

طبق استاندارهای تابلو برق می‌توان ویژگی‌های این نوع از تابلو برق را اینگونه دانست:

تابلو برق‌های عایق هوا مقرون به صرفه هستند؛ چون هزینه ساخت و تولید آن‌ها بسیار مناسب است.

این تابلو برق‌ها در کنار قیمت مناسب، زمان ساخت و آماده سازی کوتاهی نیز دارند.

برای ساخت این تابلو برق‌ها از تجهیزات شرکت‌های معتبری چون زیمنس و ABB معمولاً استفاده می‌شود.

جنس بدنه این تابلو برق از نوع Metal_ Enclosed است.

این تابلو برق‌ها امکان افزایش و کاهش سلول‌ها و یا انعطاف پذیری بالایی را دارند.

تابلو برق عایق هوا دوام و طول عمر بالایی دارد.

روش استفاده از تابلو برق عایق هوا بسیار ساده است.

ابعاد و اندازه تابلو برق عایق هوا بسیار ایده‌آل بوده و حجم کمی را در فضاهای مورد نیاز شما اشغال می‌کند.

در آب و هوای بسیار سرد یا بسیار گرم می‌توانید از این دستگاه استفاده کنید.

تابلو برق عایق هوا قابلیت انطباق پذیری بالایی را در شرایط مختلف آب و هوایی دارد.

امنیت و ضریب ایمنی در این دستگاه در حد ایده آلی است.

انواع تابلو برق عایق هوا کدامند؟

تابلو برق‌های عایق هوا از نظر شکل ظاهری به دو دستی ثابت و یا نصب شده در مرکز تقسیم می‌شوند. همچنین تابلو برق‌های عایق هوا از نظر ساختار به دسته‌های زیر تقسیم بندی می‌شوند: تابلوبرق محصور شده با فاصله فلزی، تابلو برق جعبه محصور شده فلزی و تابلو برق زره پوش فلزی. تابلو برق‌های عایق هوا از نظر روش نصب مدار به صورت مقابل هستند: تابلو برق ثابت و تابلو برق قابل جابجایی یا گاری دستی.

مزیت‌های استفاده از تابلو برق پایه هوا چیست؟

تابلوهای عایق هوا به دلیل داشتن ویژگی عایق و ایزوله بودن نقش مهمی در تاسیسات برقی دارند.

استفاده از تابلو برق عایق هوا در تاسیسات برقی ایمنی کار را تضمین می‌کند.

تابلو برق‌های عایق هوا هزینه نگهداری زیادی ندارند و نگهداری آن‌ها به سهولت انجام می‌گیرد.

در صورتی که نگران تعمیر و نگهداری تابلو بر هستید، بهتر است بدانید تابلو برق‌های عایق هوا، تعمیر و نگهداری بسیار آسانی دارند و همینطور هزینه‌های مربوط به نگهداری آن‌ها نیز کمتر است.

تابلو برق‌های عایق هوا یک انتخاب ایمن و مناسب به حساب می‌آیند. این نکته به ویژه در زمان حمل و نقل آن‌ها بیشتر به چشم می‌آید. اگر دقت کنید حمل و نقل تابلو برق‌های عایق گاز به جهت ضربه خوردن و نشت گاز بسیار دشوار است. در حالی که این مسئله در مورد تابلو برق‌های عایق هوا به سهولت انجام می‌گیرد.

تابلو برق‌های عایق هوا وظیفه حفاظت از سیستم را به خوبی انجام می‌دهند.

چنانچه نیاز به مشاوره یا خرید بهترین عایق های الکتریسیته میتوانید با شماره های 09128349072 یا
09127606716
تماس و یا به سایت زیر مراجعه نمایید
nano2000.com
nanomeli.com

اجزای مختلف تابلو برق عایق هوا کدامند؟

تابلو برق عایق هوا از ۶ جز اصلی تشکیل شده است که وظایف آن‌ها به صورت زیر است:

باسبار با ولتاژ بالا: جریانی که از ترانسفورماتور عبور می‌کند به طرف باسبار با ولتاژ بالا می‌رود.

قطع کننده‌های جریان: قطع کننده‌های جریان تجهیزات الکتریکی اتوماتیکی هستند که در زمان بروز جریان overload، آن را قطع کرده و از سیستم محافظت می‌کنند.

برق‌گیر یا محافظ: این بخش به منظور انتقال ولتاژ اضافی به زمین در تابلو برق عایق هوا کاربرد دارد که از بروز آسیب و خسارت به تابلو برق جلوگیری می‌کند.

کلیدهای قطع هوا: به منظور جداسازی مدار و تجهیزاتی که داخل تابلو برق هستند از کلیدهای قطع هوا استفاده می‌شود که کاهش ریسک برق گرفتگی را به دنبال دارند.

آرماتور: از جمله مهم‌ترین بخش‌های یک تابلو برق عایق هوا ترانسفورماتور است که وظیفه تبدیل ولتاژ بسیار بالا را به ولتاژهای پایین برعهده دارد.

هزینه تابلو برق‌های عایق هوا

مطمئناً بخش هزینه یکی از پراهمیت‌ترین موضوعات در خرید تابلو برق است. تابلو برق‌های AIS طول عمری به اندازه ۳۰ سال دارند و ۴۰ درصد ارزان‌تر از تابلو برق‌های عایق گاز هستند. با توجه به ویژگی‌ها و مزیت‌هایی که این تابلو برق‌ها در مقایسه با تابلو برق‌های عایق گاز دارند، یک محصول پرکاربرد و مقرون به صرفه به حساب می‌آیند، اما توجه داشته باشید که هزینه‌های تعمیر و نگهداری آن‌ها در مقایسه با مدل GIS کمی بیشتر است.

تابلو برق‌های عایق هوا به دلیل ویژگی‌هایی چون مقرون به صرفه بودن و قابلیت حمل و نقل آسان امروزه بسیار مورد توجه قرار گرفته‌اند. این تابلو برق‌ها از هوا به منظور ایزوله سازی تجهیزات داخلی تابلو، بهره گرفته‌اند و در سطح ایده‌آلی از نظر امنیت قرار دارند. پرشین تکنیک یکی از شرکت‌های متخصص فعال در زمینه طراحی و اجرای پروژه‌های برق در سراسر کشور است که اقدام به طراحی انواع تابلو برق‌های عایق هوا در پروژه‌های مختلف برقی می‌نماید.

چنانچه نیاز به مشاوره یا خرید بهترین عایق های الکتریسیته میتوانید با شماره های 09128349072 یا
09127606716
تماس و یا به سایت زیر مراجعه نمایید
nano2000.com
nanomeli.com

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.